Menu
title
 

Tekst op grafsteen


Een onmisbaar onderdeel van een grafmonument is natuurlijk de tekst. Het kiezen van de juiste tekst is heel persoonlijk. Kiest u voor een eigen geschreven tekst, een vers uit een boek of houdt u het liever eenvoudig. Hoe dan ook, het komen tot een mooie tekst kan lastig zijn, wij helpen u daar dan ook graag mee.

Traditioneel bestaat de tekst op een grafsteen uit de volgende onderdelen:

  1. Beginregel
  2. Persoonsbeschrijving
  3. Naam
  4. Data
  5. Gedicht of vers

Optioneel: Eigenlijk is elk onderdeel optioneel maar enkele onderdelen waar niet altijd voor gekozen wordt zijn geboorte- en overlijdensplaats en symbolen of etsen.

1. Beginregel

Het wel of niet uitkiezen van een beginregel of aanheftekst is net als elk onderdeel heel persoonlijk. Met een beginregel wordt getracht weer te geven met wat voor gevoel er aan de overledene(n) gedacht wordt.

Enkele voorbeelden van een beginregel zijn:

Voorbeeld van tekst op grafsteen beginregel
Voorbeeld tekst op grafsteen beginregel
Voorbeeld tekst op grafsteen beginregel

Vindt u het moeilijk om een geschikte beginregel of lettertype te vinden? Download dan ons bestand (PDF) met diverse voorbeelden van beginregels en lettertypes.

2. Persoonsbeschrijving

Wie was hij of zij? Een lieve vrouw of zorgzame vader? Met een persoonsbeschrijving kunt u met een korte zin aangeven welke rol hij of zij vervulde in het leven van de nabestaande(n).

Enkele voorbeelden van een persoonsbeschrijving:

Voorbeeld tekst op grafsteen persoonsbeschrijving
Voorbeeld tekst op grafsteen persoonsbeschrijving
Voorbeeld tekst op grafsteen persoonsbeschrijving

3. Naam

Hoe kent men uw dierbare? U kunt ervoor kiezen om zijn of haar doopnamen te vermelden op de grafsteen maar het is ook mogelijk om alleen voor de roepnaam te kiezen. Wilt u het allebei? Dat kan natuurlijk! Had hij of zij een koosnaam? Ook dat kan.

Voorbeeld van een vermelding met roep- en doopnamen:

Voorbeeld graftekst naam, roepnaam en data

4. Data

Naast de naam van de overledene wordt eigenlijk altijd wel de geboorte- en overlijdensdatum op de grafsteen gezet. Soms in combinatie met een symbool van een sterretje voor geboorte en een kruisje voor overlijden, maar ook wel afgekort als geb. en overl. en heel vaak ook geen van beide of zelfs alleen een jaartal.

Soms komt het voor dat ook de geboorte- en overlijdensplaats bij de data vermeld worden.

5. Gedicht of vers

Stond uw dierbare bekend als iemand die leefde volgens een bepaalde levenswijze en u wilt dat graag verwoorden in een mooi gedicht of vers op de grafsteen? Heeft u een sprekende tekst van bijvoorbeeld uw trouwkaart of van de rouwkaart of wellicht was een vers uit de Bijbel belangrijk voor uw dierbare? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Enkele voorbeelden van gedichten of verzen:

Voorbeeld tekst op grafsteen gedicht en vers
Voorbeeld tekst op grafsteen gedicht en vers
Voorbeeld tekst op grafsteen gedicht en vers

Symbolen en etsen

Soms zegt een beeld meer dan 1.000 woorden. Een grafsteen is nog persoonlijker te maken met een symbool of ets. Bijvoorbeeld een foto van uw dierbare, een symbool of ets van zijn of haar hobby of een mooie bloem of vlinder, ook hier zijn de opties eindeloos.

Voorbeelden van symbolen en etsen:

Voorbeeld symbool op grafsteen
Voorbeeld symbolen op grafsteen
Voorbeeld ets op grafsteen

Positie van de grafteksten

De juiste positie van de teksten zorgt er samen met het ontwerp en het materiaal voor dat de grafsteen in harmonie is. We kijken naar de ruimte op de grafsteen en/of ornamenten en hoe kunnen we deze ruimte optimaal benutten. Waar plaatsen we een gedicht of Psalm vers en hoe groot worden de letters en hoe zorgen we voor de gewenste uitstraling.

Een mooi geschreven tekst in het juiste lettertype maakt het monument helemaal af.

Verschillende soorten letters voor grafteksten

Gegraveerde letters

Bij traditionele granieten grafstenen is het meest gebruikelijke om de tekst in te graveren, de tekens worden verdiept en ingekleurd met een kleur naar keuze. Deze manier van beletteren kan ook gebruikt worden voor zwerfkeien, mits de vorm en structuur van de zwerfkei dit toelaat. Er zijn heel veel lettertypes en kleuren te gebruiken. Het is zelfs mogelijk om een grafsteen tekst in uw eigen handschrift te laten maken.

Opgehakte en verheven letters

Het tegenovergestelde kan ook, bij opgehakte of verheven tekens worden niet de tekens gegraveerd maar alles om de letter heen wordt weggehaald. Ook bij deze techniek kunnen de tekens van kleur voorzien worden. Deze techniek is veel terug te vinden bij oude grafmonumenten.

Brons, aluminium en RVS letters

Er kan ook gekozen worden voor letters van brons, aluminium of RVS. Deze materialen geven het grafmonument een luxe uitstraling en zijn uitermate geschikt voor ruwe stenen waarbij graveren niet mogelijk is. Er zijn veel verschillende lettertypen beschikbaar en diverse soorten patineringen van bronzen letters voor extra kleur.

Tekstplaat van brons of RVS

Indien u kleinere letters wil, bijvoorbeeld omdat u veel tekst heeft is een tekstplaat van brons of RVS een goede optie. De letters kunnen verheven of als reliƫf meegegoten worden. Bij RVS is het zelfs mogelijk om de tekst uit te snijden.

Dit zijn slechts enkele veel voorkomende voorbeelden. Tijdens een adviesgesprek kunnen wij u adviseren over de mogelijkheden die passen bij uw wensen.

Lettertype en kleuren voor tekst op grafsteen

Lettertype en kleur voor grafstekst

Verheven of gehakte tekst op grafsteen

Verheven / gehakte tekst

Bronzen en aluminium letters voor graftekst

Bronzen en aluminium letters

Naamplaat van brons als graftekst

Diverse bronzen naamplaten

Voorbeelden van grafstenen in het echt zien?

Veluwehof Natuursteen heeft de grootste gedenkhof op de Veluwe. U vindt hier een grote toonzaal en 2 gedenktuinen met veel voorbeelden van grafstenen.

U kunt hier ongestoord en in alle rust de grafstenen in het echt bekijken. Traditionele monumenten van graniet, natuurlijke grafmonumenten zoals ruwe stenen, zwerfkeien, versteend hout en grafzerken. U bent van harte welkom in onze gedenkhof te Voorthuizen (gem. Barneveld).

Indien gewenst kunnen wij u vrijblijvend advies geven over de verschillende opties die mogelijk zijn.

Voortuin Veluwehof grafstenen