Menu
 

Schoonmaken en onderhoud

Een veel gestelde vraag aan ons nadat er een grafmonument is geplaatst: ”Hoe is het grafmonument het beste schoon te maken en te onderhouden?’’.

Wat adviseren wij onze klanten?

• Eén- of tweejaarlijks het grafmonument te laten onderhouden door de specialist. Met het onderhoudsabonnement bestaande uit een periodieke behandeling en inspectie bent u gegarandeerd verzekerd van één of twee keer per jaar betreffende het onderhoud en schoonmaak van het grafmonument.

• Aanvullend op het één- of tweejaarlijks onderhoud, tussentijds zelf onderhoud en schoonmaak aan het grafmonument verzorgen.

Grafmonument onderhoud voor

Grafmonument voor het onderhoud en restauratie

Grafmonument onderhoud na

Grafmonument na het onderhoud en restauratie

Onderhoud door de specialist

Veluwehof kan u ontzorgen in het onderhoud van bestaande grafmonumenten:

• Schoonmaak
• Onderhoud
• Renovatie

Hieronder vindt u meer informatie over de mogelijkheden bij de Veluwehof.

Onderhoud_schoonmaken_grafmonument_b

A) Onderhoudsabonnement grafmonument standaard

Het onderhoudsabonnement ‘Standaard’ bestaat uit een totale reiniging van het grafmonument. Door deze periodieke behandeling kunt u er zeker van zijn dat het monument er verzorgd bij staat.

De werkzaamheden bestaan uit:

  • Geheel schoonmaken en reinigen van het

monument.

Prijzen voor abonnement Standaard

Variant A:

Het monument wordt 1 keer per jaar (voor- of najaar) nagelopen en behandeld, looptijd 5 jaar: € 225,-*

Variant B:

Het monument wordt 2 keer per jaar (voor- én najaar) nagelopen en behandeld, looptijd 5 jaar: € 450,-*

*  De prijs is voor de volledige 5 jaar.

Klik op het abonnement rechts om deze te openen als PDF en het abonnement te bekijken.

Onderhoudsabonnement grafsteen

B) Onderhoudsabonnement grafmonument Plus

Het onderhoudsabonnement ‘Plus’ bestaat uit het totale onder­houd van het grafmonument. Door deze periodieke behandeling en inspectie kunt u er zeker van zijn dat de kwaliteit van het monument wordt gewaarborgd.

De werkzaamheden bestaan uit:

  • Geheel schoonmaken en reinigen van het monument.
  • Impregneren van het gehele monument met een anti-vuil-

behandeling. Dit zorgt ervoor dat vuil (en algen) minder kan hechten.

  • Complete inspectie van het monument op verschillende punten. Geringe afwijkingen en defecten worden hierbij gelijk en kosteloos verholpen. Is er meerwerk nodig, dan brengen we u eerst op de hoogte. Onder garantie vallende werkzaamheden worden niet in rekening gebracht.
  • Korting van 15% op eventueel meerwerk.

Prijzen voor abonnement Plus:

Variant A: Het monument wordt 1 keer per jaar (voor- of najaar) nagelopen en behandeld, looptijd 5 jaar: € 450,-*

Variant B: Het monument wordt 2 keer per jaar (voor- én najaar) nagelopen en behandeld, looptijd 5 jaar: € 750,-*

Heeft u geen belang aan een onderhoudsabonnement maar laat u liever eenmalig het grafmonument weer opknappen en restaureren / renoveren? Neem gerust contact met ons op, we zullen de inspectie doen, de huidige staat van het grafmonument in kaart brengen en u daarbij een vrijblijvende offerte aanbieden met de verschillende mogelijkheden om het grafmonument op te knappen.

Onderhoudsabonnement PLUS

Voor & na : onderhoud en inspectie door de specialist

grafsteen opknappen

Voor & na : onderhoud, inspectie en meerwerk door de specialist

grafsteen opknappen schoonmaken

Het grafmonument zelf onderhouden

Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om het grafmonument in optimale staat te houden.  Naast onderhoud door de specialist is het goed om tussentijds het grafmonument te verzorgen.

Zelfonderhoud – onderhoudsschema:

Regulier onderhoud:

Gladde en ruwe stenen kunt u reinigen met schoon leidingwater. Voor het reguliere onderhoud kunt u gebruikmaken van een normale spons. Zorg dat de spons schoon is en gebruik voldoende water om het aanwezige vuil te verwijderen.

Tweewekelijks onderhoud:

Gladde stenen van graniet en marmer kunt u behandelen met een ‘triple effect’ onderhoudsspray. Deze spray zorgt voor reiniging van het oppervlak en beschermt tegen vlekken en vuilaanhechting.

(Half) jaarlijks onderhoud:

Gladde stenen van graniet en marmer kunt u beschermen met het middel ‘Akemi anti-vlek impregneer’ of ‘Akemi kleurverdieper super’. Het laatstgenoemde middel heeft een kleurverdiepende werking. Dit geeft
vooral bij donkere natuursteensoorten een goed resultaat en brengt de oorspronkelijke kleur van de
steensoort weer terug. Beide producten vullen de poriën van het graniet of het marmer en hebben een
water- en vuilafstotende werking. Ruwe gedenkstenen (ruwe stenen, zwerfkeien en versteend hout) kunt u het beste behandelen met ‘bio-mos’. Dit middel reinigt de gedenksteen en beschermt tegen groenaanslag.

Wanneer u zelf het onderhoud en de schoonmaak gaat doen van het monumenten is het goed om een paar dingen in de gaten te houden. Voor iedere soort steen en bewerking is er een eigen manier van onderhouden en schoonmaken. Hieronder kunt u een uitleg vinden van de soorten materiaal en bewerking.

De materiaalsoort van de grafsteen

Vele grafmonumenten zijn tegenwoordig gemaakt uit gepolijst graniet. Dit materiaal is het meest eenvoudig om te onderhouden en schoon te maken. Daarnaast bestaan (voornamelijk de ‘oudere’) sommige grafstenen uit zachte steensoorten zoals marmer en hardsteen.

Voor het gemak verdelen we het natuursteen (natuursteen is een verzamelnaam voor de steensoorten) in ‘harde steensoorten’ en ‘zachte steensoorten’.
Graniet (en de andere harde natuursteensoorten zoals basalt en kwartsiet) zijn uitstekend bestand tegen de weersinvloeden: Door de hardheid van deze steen is het bestand tegen de zure regen.
Versteend hout en de meerderheid van de ruwe grafstenen mogen we ook onder de noemer van ‘hard gesteente’ scharen.

Marmer en hardsteen vallen onder de noemer ‘zachte steensoorten’, dit komt omdat de samenstelling van deze soorten anders is en onder andere kalk bevat.
De marmers en hardsteen dienen nooit te worden gereinigd met een zuurhoudend middel (zoals anti-kalk)! Dit lost het marmer en hardsteen op.
Ook kunnen we constateren dat de zure regen een nadelige invloed heeft op het gesteente, de regen vreet langzaam aan de steen.

De bewerking van de steen

Ook hebben we voor het onderhoud te maken met hoe de steen is bewerkt: Hoe gladder hoe makkelijker schoon te houden.
Het materiaal blijft hetzelfde, echter wanneer een steen gepolijst is (glad en glanzend) dan kan het vuil minder makkelijk aan de steen hechten, daarom heeft een gepolijste grafsteen minder onderhoud nodig dan een ruwe grafsteen. Ook zijn door het polijsten de poriën van de steen gesloten en hierdoor is er minder kans op vervuiling in de toplaag van de steen. Echter wanneer een ruwe grafsteen erg vuil is kan deze met enige moeite weer goed schoongemaakt worden.

Tips voor het schoonmaken van het grafmonument

Het onderhoud van het grafmonument is afhankelijk van het materiaal. Het wekelijkse onderhoud van grafmonumenten van graniet en kwartsiet volstaat door deze schoon te maken met een spons/borstel i.c.m. schoon water, eventueel met een scheutje groene zeep.
Glas kan worden schoongemaakt met een zachte niet-pluizende doek en glasreiniger (glassex).

RVS kan worden schoongemaakt met RVS reiniger en een zachte niet-pluizende doek (bijvoorbeeld een oude theedoek).

– Zorg altijd voor voldoende water, het aanwezige zand kan anders gaan schuren en daarmee krassen achter laten.

Bloemen en planten

Natuursteen kan vies raken of zelfs verkleuren als er bloemen en planten op het grafmonument zijn geplaatst. Dit kan gebeuren door contact met potgrond of het wegsijpelen van vervuild water uit de bloempotten. Plaats bloemen en planten naast het grafmonument in een geschikte grafvaas of steekvaas. Gebruik bloempotten zonder openingen om weglopen van water te voorkomen.

grafsteen met houtvlekken

Hout

Houten en stalen ornamenten

We adviseren om geen ornamenten of bloembakken van hout of staal op het grafmonument te plaatsen. Door regenwater kan het residu in het natuursteen trekken en vlekken veroorzaken. Ornamenten van steen en aardewerk zijn wel geschikt. Plaats daar viltjes onder om krassen te voorkomen. Zo behoudt u de optimale conditie van het monument.

grafsteen met roestvlekken

Roest

Kaarsen

Het is belangrijk dat er geen kaarsvet op het natuursteen komt. Dit is in veel gevallen niet
meer te verwijderen en kan het natuursteen beschadigen. Bij gebruik van kaarsen raden we
dan ook een goede graflantaarn aan. Een hittebestendige beschermbeker zorgt voor extra veiligheid en voorkomt dat er kaarsvet op het grafmonument terecht komt.

grafsteen met kaarsvet

Kaarsvet

Meer informatie ontvangen over schoonmaak of onderhoud?

Wilt u het onderhoud liever uitbesteden? Maak dan gebruik van onze onderhoudsservice. Veluwehof Natuursteen is gespecialiseerd in het onderhoud van grafmonumenten. Zo bent u er zeker van dat uw grafmonument in perfecte staat blijft. Wij bieden meerdere vormen van onderhoud, passend bij het grafmonument en uw eigen wensen.

Wanneer u meer informatie wilt over de mogelijkheden van een onderhoudscontract, de schoonmaak en het onderhoud van grafmonumenten is dat zeker mogelijk.  U kunt ons bellen of langs komen in Voorthuizen. Wij vertellen u er graag meer over.

Heeft u interesse en wilt u zich aanmelden voor het onderhoudsabonnement
kunt u dit mailen naar ‘info@veluwehof.nl’
Vermeld daarbij:
• Gewenste variant: A of B (1 of 2x per jaar)
• Betreffende begraafplaats
• Graflocatie
• Naam overledene + datum van overlijden
Wij zullen dan het abonnement voor u in gang zetten en u op de hoogte brengen.

Via de link kunt u een afspraak maken of u kunt rechtstreeks contact met ons opnemen via tel. 0342-473994.

Onderhoudsproducten bestellen?

Om de grafsteen in de juiste staat te behouden, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Gebruik van de juiste producten is daarbij essentieel want deze kan door weer en wind echter beschadigd, vervuild en verweerd raken.

In onze webwinkel kunt u de juiste onderhoudsproducten voor het juiste behoud van het monument vinden. Producten die zorgen voor de juiste reiniging, bescherming en onderhoud van de grafsteen.

Ook vindt u hier grafkaarsen voor 3 of 6 dagen en hittebestendige beschermbekers.

Heeft u interesse in onze producten, bezoek onze webshop via:

Veluwehof Natuursteen webwinkel

Logo webwinkel Veluwehof Natuursteen