Menu
title
 

Plaatsing van grafstenen op de begraafplaats


Wanneer een grafsteen of grafmonument plaatsen?

Ongeveer 6 maanden na overlijden mag een grafsteen worden geplaatst. De grond moet rusten om verzakking te voorkomen. Bij een 2e inscriptie kan dit al na 3 maanden. Op een aantal begraafplaatsen kan dit direct omdat hier gebruik wordt gemaakt van een betonnen rand waar het monument op rust.

Het plaatsen van een grafmonument op de begraafplaats

Als de grafsteen helemaal af is, dan wordt hij door ons geplaatst. Dat vereist grote nauwkeurigheid. Het is belangrijk voor de duurzaamheid, dat het monument op de juiste manier wordt gesteld.
Het plaatsen van het grafmonument gebeurt met de gepatenteerde Top-gedenksteenmobiel. Dit is een kleine, door onszelf ontwikkelde machine waarmee het plaatsen nauwkeurig en op waardige wijze geschiedt.

Wanneer grafmonument plaatsen
Het vlak maken van de grond met behulp van een waterpas voor het plaatsen van een grafmonument

1. Het voorbereiden

Voor het plaatsen van het grafmonument dient eerst de grond geïnspecteerd te worden waarna deze kan worden voorbereid voor de fundatie.
In veel gevallen is het voldoende om de grond goed vlak te maken (met behulp van een waterpas), hierbij is het van belang dat de ondergrond ‘iets op afschot’ wordt gevlakt, dit zorgt voor de juiste afwatering op het grafmonument.

Voor het plaatsen van het grafmonument is het van belang dat de ondergrond voldoende tijd heeft gehad om in te klinken, dit gebeurd in de loop van de maanden door de regen, doorgaans is een periode van 3 maanden voldoende.
Wanneer dit niet is voldoende is gebeurd dan bestaat de kans tot het verzakken van het grafmonument, gelukkig is dit goed te herstellen.

Bestaat de ondergrond niet uit het juiste zand (streken met klei) dan is het nodig om extra funderingspalen te slaan, deze bereiken de ‘vaste grond’ welke dieper is gelegen.

2. Plaatsing van het onderstel

Wanneer de grond is voorbereid zullen we het gehele onderstel in 1 keer plaatsen.
We bereiden alles voor in onze werkplaats, dit betekend dat alle onderdelen al op de fundering (van gewapend beton) zijn gelijmd, dit zorgt ervoor dat het gehele grafmonument onder ideale omstandigheden (denk aan luchtvochtigheid en temperatuur) is geassembleerd.

We hebben het onderstel (het liggende gedeelte van een grafmonument) op onze Top-gedenksteenmobiel geladen, hiermee kunnen we voorzichtig en gemakkelijk naast het graf komen.
Aangekomen naast het graf laten we het onderstel in zijn geheel langzaam op het graf zakken, dit gebeurt met grote nauwkeurigheid.

Plaatsing van het onderstel van het grafmonument op de begraafplaats
Plaatsing van de grafsteen letterplaat op de begraafplaats

3. Plaatsing van de letterplaat

Wanneer het onderstel goed op z’n plek ligt wordt de letterplaat op het grafmonument gemonteerd, dit gebeurd altijd op de begraafplaats zelf.
De letterplaat wordt goed verlijmd (met het juiste MS polymeer) en tevens verankerd met een RVS pin.

4. Afwerking

Wanneer het gehele grafmonument is geplaatst wordt deze voorzien van eventuele accessoires (vazen, lantaarns etc.) en in z’n geheel netjes schoongemaakt.

Grafsteen geplaatst op de begraafplaats

Bekijk onze video

Deze start met het fragment over het plaatsen van een grafsteen.