Menu
title
 

Bewerkingen

Welke bewerkingen worden er gedaan bij grafmonumenten

Voor gedenkstenen wordt er veelal gebruik gemaakt van natuursteen materiaal. Het meest gebruikte materiaalsoort hiervoor is graniet. Natuursteen en graniet geven een mooie passende uitstraling aan een gedenksteen.

Om de gedenksteen nog persoonlijk te maken zijn er diverse mogelijkheden.

Er zijn veel soorten bewerkingen en technieken mogelijk om toe te passen op een grafsteen waardoor de steen een andere uitstraling krijgt.

Om u een inzicht te geven in welke soorten bewerking er mogelijk zijn, hebben wij ze op een rij gezet:

  1. Zagen                                      6. Prikken
  2. Schuren (grove korrel)         7. Boucharderen
  3. Zoeten (mat glans)               8. Frijnen
  4. Polijsten (hoogglans)           9. Hakken of kappen
  5. Branden en vlammen         10. Hakken of kappen

Bekijk hier het filmpje in 3 stappen naar een gepolijste gedenksteen.

1 Zagen

zagen van grafsteen

Wanneer er een gedenksteen op maat gemaakt wordt, beginnen we met de eerste ruwe bewerking, de natuursteen zagen. Met deze eerste stap wordt de gewenste vorm gegeven aan de gedenksteen.

2 Schuren (grove korrel)

schuren_grafmonument

Om een steen netjes te maken wordt deze geschuurd nadat hij in de juiste vorm is gezaagd. Met het schuren kunnen we alle laatste onregelmatigheden weghalen en de steen helemaal netjes glad maken.

3 Zoeten (mat glans)

zoeten-grafmonument

Na het schuren is de eerste stap zoeten. De steen wordt zo fijner op de korrel. Met het zoeten van een natuursteen, krijgt de steen een mat glans uiterlijk wat een mooie uitstraling aan de steen geeft.

4 Polijsten (hoogglans)

polijsten van grafmonument

Na de stap zoeten (matglans) komt het hoogglans effect. De gedenksteen moet dan worden gepolijst. Door het dicht slijpen van de steen komt de mooie warme kleur van een steen nog verder naar boven en zorgt voor een hoogglans effect.

5 Branden en vlammen

Branden van grafmonument

Voor een natuurlijke look aan een gedenksteen kan de bewerking branden (vlammen) worden gebruikt. De steen wordt met een gasvlam bewerkt en geeft de steen een wat ruwer effect.

6 Prikken

prikken van grafsteen

Voor een traditionele uitstraling kan een gedenksteen wordt bewerkt d.m.v. prikken. De steen wordt bewerkt met hamer en beitel middels prikken van putjes dicht bij elkaar. Vaak wordt deze bewerking toegepast op een kleine gedeelte van de gedenksteen.

7 Boucharderen

grafsteen boucharderen

Boucharderen is een variant op het prikken van een natuursteen en wordt gedaan met een bouchardeerhamer. Ook bij boucharderen krijgt de gedenksteen een geprikt oppervlakte, maar met een wat gelijkmatiger structuur dan bij prikken.

8 Frijnen

Frijnen grafsteen

Een gedenksteen kan bewerkt worden middels frijnen. Frijnen is met de beitel strepen/lijnen trekken in de steen, om zo een heel eigen en persoonlijk detail aan een grafsteen toe te voegen. Frijnen wordt vaak op een klein gedeelte van een steen toegepast.

9 Hakken of kappen / jobben

M194_grafsteen-gehakt

Hakken, ook wel kappen of jobben genoemd wordt veel toegepast bij het maken van een gedenksteen. Bij de tekstplaat en/of de omranding wordt vaak een steen bewerkt middels hakken. Door het hakken worden de stenen zeer ruw. Ook is het mogelijk om letters of vormen te hakken. Deze kunnen daarna worden verwerkt op het monument.

10 Zandstralen

M210_grafsteen-zandstralen

Zandstralen geeft een soort gelijke uitstraling aan een grafsteen als branden. Met zandstralen bewerk je steen met luchtdruk en zand en krijgt het een wat ruwer effect. De techniek zandstralen wordt vaak toegepast voor belettering of andere details zoals symbolen en figuren .

Vragen over de mogelijkheden?

Heeft u n.a.v. deze informatie vragen over de mogelijkheden voor bewerkingen op grafmonumenten? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Of kom langs bij onze gedenkhof. Hier vindt u vele mogelijkheden voor grafmonumenten. Wij helpen u graag verder met specifieke wensen of vragen.

Klantcontact natuursteen