Menu
title
 

Belettering

Belettering van een grafsteen

De belettering vormt een belangrijk onderdeel van het grafmonument. De naam is het meest persoonlijke van de gedenksteen.

Er zijn diverse soorten lettertypen te gebruiken, maar eigenlijk kan ieder gewenst lettertype. Van schrijfletters tot traditionele letters. Door het gebruik van een bepaald lettertype kan een grafsteen heel persoonlijk gemaakt worden. Hiernaast kunt u een aantal lettertypes bekijken die wij op een grafsteen kunnen zandstralen en in diverse kleuren kunnen inschilderen.

De belettering kan ook nog worden gecombineerd met een gravure, symbool of een bronzen of aluminium accessoire om de steen nog persoonlijker te maken. In onze toonzaal en gedenktuin kunt u vele varianten komen bekijken.

Lettertype voor op grafstenen

Ingegraveerde belettering

lettertypen

De meeste grafmonumenten hebben een inscriptie waarbij de letters zijn ingegraveerd. Met behulp van een schaalmodel wordt op de computer een mal gemaakt. Vervolgens worden de letters in de steen gegraveerd door middel van zandstralen.

Deze methode is vooral geschikt bij grafstenen met een glad (gepolijst) oppervlak. Bij de meeste zwerfstenen is graveren ook goed mogelijk. Bij ruwe stenen komt het minder vaak voor, maar het kan in sommige gevallen wel.

Hieronder vindt u voorbeelden van lettertypes en zinnen die veel gebruikt worden als aanhef.

Meer voorbeelden van teksten en belettering op grafmonumenten kunt u vinden op deze pagina.

Letters opgehakt

Opgehakte grafsteen tekst

Opgehakte letters worden ook wel verheven letters genoemd. Hier worden de letters zelf niet verdiept, maar alles rondom de letter weggehaald. Deze techniek van beletteren is veel terug te vinden bij oude grafmonumenten.

Brons, aluminium en RVS

grafsteen tekst van brons rvs aluminium

Een andere vorm van beletteren, is met letters van brons, aluminium of RVS (roest vast staal). Vooral bij ruwe stenen, waarbij het niet mogelijk is om in te graveren, worden er voor deze letters gekozen. De Veluwehof werkt samen met verschillende smederijen/gieterijen, daardoor zijn er veel verschillende lettertypes beschikbaar.

De letters zijn verkrijgbaar als losse letters, of gelast (bij gelast zitten de letters per woord aan elkaar). Bij de bronzen en aluminium letters zijn verschillende afwerkingen mogelijk, hierdoor onstaat een nog bredere variatie in kleur.

Tekstplaat van brons of RVS

grafsteen tekst bronzen RVS plaat

Een tekstplaat van brons of RVS wordt op de gedenksteen gemonteerd. De letters zijn meegegoten, of (in RVS) uitgesneden.

Een groot voordeel is dat er met kleine letters en tekens mogelijk zijn. Hierdoor neemt de tekst niet veel plaats in.

Bezoek onze gedenkhof

Wanneer u de diverse mogelijkheden van beletteren wilt bekijken en bespreken, bent u van harte welkom in onze gedenkhof in Voorthuizen. Hier hebben we vele grafstenen opgesteld in onze toonzaal en tuinen. Zo kunt u in het echt de mogelijkheden bekijken.

Daarnaast hebben we hier de soorten letters, lettertypes en materialen bij elkaar. Zo kunt u in alle rust deze opties bekijken. Onze gedenkhof is geopend van dinsdag t/m zaterdag. U bent van harte welkom.