Menu
title
 

Urn grafsteen


Urn grafsteen

Een urn grafsteen dient als bedekking voor de urnenkelder en urnenmuur. Bij de begrafenis wordt de urn in de urnenkelder of urnenmuur geplaatst. Meestal wordt de urnenkelder daarna afgesloten door middel van een plastic of betonnen deksel. Vaak zijn voor urnengraven speciale plekken aangelegd op de begraafplaats. Op een aantal begraafplaatsen vind je tegenwoordig ook urnenheuvels. Hiermee proberen ze een zo natuurlijk mogelijke omgeving te creëren.

Wij van de Veluwehof natuursteen zijn gespecialiseerd in het maken van grafstenen, zo ook in urn grafstenen. Deze stenen hebben vaak kleinere afmetingen. Ook kan dit nog per gemeente verschillen. Wij zijn op de hoogte van de verschillende voorschriften van de gemeente en kunnen u voorzien van het juiste advies.

Ook een urn grafsteen kan gepersonaliseerd worden. De afmetingen mogen dan kleiner zijn, maar een persoonlijke herinnering wil iedereen. Er zijn diverse soorten stenen te verkrijgen en wij kunnen ook een steen voor u ontwerpen. Wanneer u ervoor kiest om het zo natuurlijk mogelijk te houden, beschikken wij over een grote voorraad zwerfkeien en ruwe stenen.

Urn Grafsteen op de urnenheuvel op de begraafplaats in Voorthuizen

Grafsteen voor een urnenmuur

Of diverse begraafplaatsen en crematoria in Nederland zijn er een urnenmuren, oftwel columbariums. Dit geeft de nabestaanden een plek om heen te gaan.

De urnenmuur (columbarium) is een speciaal daartoe bestemde muur met een aantal nissen waar in iedere nis een urn geplaatst kan worden. De nis kan worden afgesloten met een gedenkplaat. Deze urn grafsteen/gedenkplaat moet precies het juiste formaat hebben om goed in de nis te passen. Met de urn grafsteen is deze plek te personaliseren. Vaak wordt er de naam, het jaar van geboorte en van overlijden vermeld. Er zijn diverse mogelijkheden voor soorten steen, kleuren en lettertypes. Wij adviseren u graag hierover.

Urn grafsteen “Waterurn”

De waterurn is een van de natuurlijkste vormen van een urn grafsteen. De waterurn is een stijlvolle bronzen bol die op de grond rust met daaronder een pijp. Deze pijp gaat ongeveer 1,5 meter de grond in.

Vaak wanneer de as wordt uitgestrooid is dit een kort en emotioneel moment. Het mooie is bij de waterurn dat dit proces veel langer duurt waardoor de urn grafsteen veel meer waarde krijgt.

De as van de overleden persoon wordt in de bol gestrooid en daarna afgesloten. Het vallende hemelwater komt geleidelijk in de bol terecht en voert de as door een speciaal systeem langzaam door de buis in de aarde. De tijd dat de as volledig in de aarde is opgenomen duurt ongeveer 10 jaar.

Enkele voorbeelden van een urn grafsteen

Zwerfkei urnsteen

Zwerfkei urn grafsteen

Een urn grafsteen geplaatst op het urnen gedeelte van de begraafplaats. Een kleine zwerfkei welke voldoet aan de voorschriften van de gemeente. Door de vele bloemen en planten die er omheen staan oogt dit zeer natuurlijk. De kei is voorzien van een bronzen plaquette wat zorgt voor rust en weinig afleiding.

 

Ruwe steen – versteend hout

Versteend hout als urn deksteen

Wanneer de maten binnen de voorschriften vallen is het mogelijk om een ruwe steen te plaatsen als urn grafsteen. Een ruwe steen of een versteend houten exemplaar is uniek, er zijn geen 2 hetzelfde. Met een ruwe steen als urn grafsteen is het echt een uniek grafmonument. Kom in onze gedenkhof de mogelijkheden bekijken en met ons bespreken.

Waterurn

Water urn

Dit is een speciaal systeem waarin het as wordt bewaard, de urn staat vast op een betonnen voet in de aarde. Het is een bronzen bal met een opvangsysteem voor het hemelwater. Onder de urn is een pijp aangesloten welke ong. 2 meter diep in de grond verankerd is, door het speciale afgifte systeem wordt het as d.m.v het hemelwater geleidelijk teruggegeven aan de natuur.

Urnendeksteen

Urn deksteen

Op veel begraafplaatsen zijn urnenkelders te vinden. De speciale urn wordt dan in een kleine betonnen kelder geplaatst. Op deze kelder mag een urnengraf worden geplaatst. Bekijk bij ons in Voorthuizen de mogelijkheden voor een urnengraf voor een kelder.

 

 

Urn grafsteen accessoires

Een urn grafsteen is goed te personaliseren door het aanbrengen van accessoires en foto’s. Vaak zegt een symbool of een foto al heel veel over deze persoon. Aangezien er vaak minder ruimte voor tekst is als op een normale grafsteen is dit heel mooi in te vullen met accessoires en foto’s.

In onze toonzaal hebben wij diverse accessoires liggen welke geschikt zijn om toe te voegen aan een urn grafsteen. We hebben ook diverse voorbeeld foto’s liggen in verschillende stijlen en maten. Mocht u zelf iets willen aanleveren, dan is dit ook mogelijk!

Bronzen roos
Foto op een grafsteen vierkant

Urn grafsteen bekijken

Bekijk meer grafstenen online in ons fotoboek, of vraag onze brochure aan om in alle rust te orienteren

In onze toonzaal hebben wij een aantal urn grafstenen opgesteld staan. Het is mogelijk deze te komen bekijken. Wij kunnen u hierbij ook direct een prijsopgaven meegeven, zodat u een overzicht krijgt wat de kosten hiervoor zijn. Onze verkoopadviseur kan u hierin voorzien van informatie m.b.t. de steen en de verschillende voorschriften van de begraafplaats.

Urn grafsteen in het echt bekijken?